De perfecte Airfryer Bitterbal

Hoe maak je de perfecte Airfryer bitterbal?

Wij krijgen vaak vragen over bitterballen en kroketten. Meestal komt de vraag neer op het feit dat de bitterbal of kroket niet de bruine kleur krijgt die wij gewend zijn van het product wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Airfryer. Hier moesten wij zelf eerst ook aan wennen, maar er zijn oplossingen om de perfecte Airfryer bitterbal te maken! En eigenlijk is deze oplossing erg simpel.

Airfryer bitterballenNa veel gefrituurd te hebben met de Airfryer viel ons op dat verschillende producten niet mooi bruin werden. Een aantal producenten van deze producten is aan de slag gegaan met producten die speciaal voor de oven of voor de Airfryer zijn ontworpen. Deze producten kun je herkennen aan het Airfryer symbol op de verpakking. (Zie rechts onder op de foto links).

Bitterballen in Airfryer
Bitterballen in Airfryer

Wat ons opviel is dat de bitterballen voordat ze de Airfryer ingaan al iets donkerder van kleur zijn dan dat we normaal bij bitterballen zien. De Bitterballen zijn als de Airfryer is voorverwarmd in negen minuten klaar. De temperatuur van de Airfryer moet op 200 graden.

Lekkere saus bij de perfecte Airfryer bitterballen
Bij de bitterballen passen verschillende sausjes. De meest gebruikte sausjes zijn meestal mosterd of mayonaise. Vaak zie je bij de echte rundvlees bitterballen de wat grovere mosterd. Naast mosterd of mayonaise wordt er ook regelmatig curry, ketchup, appelmoes of Samba saus gegeten bij de Bitterballen.

Hoe zien de Airfryer bitterballen er uit als ze klaar zijn?

De perfecte airfryer bitterbal
De perfecte airfryer bitterbal

De Airfryer bitterballen zijn donker van kleur, krokant van buiten en ruiken echt naar bitterballen. Ze smaken zoals je verwacht van een bitterbal en het lekkere is dat ze niet helemaal volgezogen zitten met vet zoals je bij een normale bitterbal wel eens hebt. Kortom, precies zoals je zou verwachten van een hollandse bitterbal!

4 REACTIES

 1. Ik het van Philips de kleine airfryer en de recepten zijn altijd voor de grote.Kan ik dan de iets met de tijd en temperatuur veranderen. Gr.Nel

  • Ik zou niets veranderen aan de temperatuur, maar ik zou me vooral richten op de hoeveelheden die je tegelijk in de Airfryer stopt. Met vlees en snacks is het slim om het product niet tegen elkaar aan te leggen in het mandje zodat het dan goed gaar wordt.

 2. Zijn bitterballen uit de airfryer niet net zo vet als gefrituurde? Ze worden immers in de fabriek al voorgefrituurd. In de airfryer warm je ze eigenlijk alleen maar op.

  Groet, Rolinda

  • Hallo Rolinda,

   Het hangt af van de bitterballen die je klaarmaakt. In de verschillende merken zit namelijk verschil. Ons advies is om altijd goed de verpakking te lezen en zo de minder vette bitterballen te kiezen. Wat je merkt bij de ovenbitterballen is dat er na het bakken in de Airfryer wel wat vet uit de bitterballen druipt. Bij een gefrituurde bitterbal blijft het vet er meestal inzitten.

Reacties zijn gesloten.