Late night snacks

Ongetwijfeld heb je wel eens voor het dilemma gestaan. Je hebt de hele dag goed je best gedaan om gezond te eten, suikers te minderen en lekkere gesport. TOch is soms de verleiding heel moeilijk om niet te snacken. Het kiezen voor gezonder snacks is natuurlijk het verstandigst, maar niet altijd het lekkerst. Vaak wordt er ‘s avonds laat gekozen voor wat vettige hapjes, zoals pizza, chip en frituur. Je kan er ook voor kiezen om wat gezonder te eten maar dan in kleine porties. Zo kan je bijvoorbeeld mini pizza bodems kopen in plaats van gelijk een hele pizza op moeten eten. Af en toe snacken is natuurlijk niks mis mee.  

Hoe ongezond zijn snacks in de avond?

Wanneer je een keer ’s avonds laat eet of iets snacks is dat niet meteen ongezond of dikmakend. Als je per dag niet méér calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt is er weinig aan de hand. Natuurlijk ligt het wel aan de keuzes die je maakt of het snacken gezond of minder gezond is. Een zak chips of een pizza wegwerken is sowieso niet gezond. Kies als je trek hebt bijvoorbeeld voor wat (gedroogd) fruit, noten, een volkoren cracker met hartig beleg, een schaaltje yoghurt of kwark. Natuurlijk geldt het ook voor de gezonde opties: doe het met mate, want grote maaltijden in de avond én een onregelmatig eetpatroon kan je het beste vermijden. Ook door het eten van fruit vlak voor het slapen kan je minder goed in slaap komen, dat komt door het verteren van het fruit in je maag. Eet je voor het slapen gaan veel, dan heeft je spijsvertering moeite met het verteren en val jij minder goed in slaap. Bananen daarentegen doen het wel goed! Bijvoorbeeld banaan met pindakaas als late night snack. Voorkom ook suikers voor het slapen gaan zo veel mogelijk. 

5 ultieme late night snacks

De meeste voorkomende late night snacks zijn zoutjes zoals, popcorn, nootjes en chips. Verder wordt er vaak naar het stappen ook veel late night snacks gegeten, denk aan Friet, pizza of loempia’s. Tot slot zijn er ook nog ander late night snacks die vaak gegeten worden. Groenten en fruit zijn natuurlijk zeer gezond en gezonder dan al die andere zoutjes en vetten. Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen. Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread. Appel met kaneel is ook zeer geliefd. De kaneel op de appel maakt het wel minder gezond, maar wel zoeter.