Hoe meet je de waterhardheid?

Er is veel te doen rondom waterhardheid. Hoe harder het water, des te meer kalk er in het water zit. Hard water zorgt ervoor dat je snel kalkaanslag krijgt op je apparatuur. Daarnaast vinden veel mensen de smaakt van hard water minder lekker als de smaak van zacht water. Genoeg reden dus om voor zacht water te gaan. Echter bepaal je niet zelf wat de waterhardheid is. Benieuwd naar de waterhardheid in jouw woonplaats? Dit kun je eenvoudig op internet vinden. 

Hoe wordt de waterhardheid gemeten? 

De waterhardheid kan op verschillende manieren gemeten worden. In Nederland maken we vaak gebruik van de Duitse hardheid. Een graad Duitse hardheid wordt gedefinieerd als tien milligram calciumoxide per liter water. Dit staat gelijk aan 17,848 milligram calciumcarbonaat per liter water of 17,848 ppm. Andere manieren om het water te meten zijn bijvoorbeeld Franse graden of Amerikaanse graden. Soft Water Systems kan de waterhardheid bij jou meten als je hier benieuwd naar bent. 

Wat zijn de verschillende gradaties? 

Er is een verdeling gemaakt om aan te geven of het water hard, zacht of gemiddeld is. Hierdoor kun je makkelijk zien hoe hard het water bij jou is. Zacht water zit tussen de 0 en de 3 dH, tamelijk hard water tussen de 3 en 8 dH, behoorlijk hard water tussen de 8 en 16 dH en erg hard water tussen de 16 en de 20 dH. 

Wat is de meest perfecte waterhardheid? 

De perfecte waterhardheid is iets wat eigenlijk niet echt bestaat. Sommigen zullen het geen probleem vinden om kalk zo nu en dan weg te moeten poetsen bij een hardheid van 6 dH. Bij elke waarde die hoger ligt dan 0 wordt er al kalk afgegeven. Hoe lager de dH is, hoe minder kalkaanslag jij krijgt op je muren en leidingen. 

Hoe hou je de waterhardheid zo laag mogelijk? 

De waterhardheid verschilt dus per woonplaats. Wanneer jij niet tevreden bent met de hardheid van het water, kun je overwegen om een waterontharder aan te schaffen. Hiermee onthard je het water. De voordelen van waterontharders zijn eindeloos, maar ze zorgen er in het kort gewoon voor dat het water uit jouw kraan minder hard wordt.