Heeft een Airfryer echt zin?

Heeft een Airfryer echt zin? “Nee” was mijn eerste gedachte toen ik een paar jaar geleden hoorde van het “airfrying concept”. Inmiddels is er veel tijd verstreken en heb ik de afgelopen week spontaan besloten om gewoon zelf een apparaat te testen om dit onderwerp voorgoed uit mijn hoofd te krijgen. Zoals altijd zal ik je vertellen over mijn ervaringen en de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe werken Airfryers?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van Airfryers?
  • Welke gerechten kunnen in een Airfryer worden bereid?
  • Wat kost een Airfryer die geschikt is voor een gezin van 4-5 personen?
  • Zijn er gezondheidsvoor- en nadelen?

Aan het einde van het artikel staat mijn persoonlijke conclusie, waarin ik ook vertel of ik onze Airfryer heb gehouden of teruggestuurd.

Hoe werken Airfryers?

Airfryers zijn in principe geen friteuses, maar eerder kleine ovens met een convectiefunctie. Een luchtverhitter genereert warme lucht, die vervolgens door een ventilator in het apparaat wordt verdeeld. Door de kleine kookruimte duurt het voorverwarmen slechts 1-2 minuten. Sommige apparaten hebben 2 niveaus, wat betekent dat verschillende soorten voedsel tegelijkertijd kunnen worden gekookt. Of dit in de praktijk net zo logisch is als het klinkt, zal ik verderop in het artikel uitleggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Airfryers?

Dat hangt af van waarmee je het apparaat vergelijkt. Natuurlijk heb je veel minder vet nodig om frites te bereiden dan in een conventionele friteuse – in vergelijking met een (hetelucht)oven is hier geen verschil.

Voordelen:

  • Frieten zijn krokanter dan in de oven (-> met boven- en onderwarmte).
  • Geen vetgeur van frituurolie! o In vergelijking met een normale friteuse is er beduidend minder vet nodig (= calorieën worden bespaard).
  • In tegenstelling tot de oven hoef je frites niet om te draaien, schud gewoon even met het mandje.
  • De oven hoeft niet schoongemaakt te worden – de onderdelen kunnen in de vaatwasser.
  • Goed voor kleine porties (bijvoorbeeld 1 portie frites).

Nadeel:

  • Relatief duur!
  • Een extra apparaat dat behoorlijk wat ruimte in beslag neemt!
  • De kooktijd is vaak langer dan in de oven!
  • Gepaneerd voedsel wordt niet echt knapperig!
  • Je merkt dat het vet als smaakdrager ontbreekt!
  • Sommige apparaten zijn behoorlijk luid!

Welke gerechten kunnen in een Airfryer worden bereid?

  1. Frites, aardappelpartjes, gebakken aardappeltjes van de dag ervoor
  2. Gebakken broodjes (-> 6 St. in ca. 6 min.)
  3. Kipnuggets, vissticks & veggie schnitzel
  4. Kippenvleugels
  5. Loempia’s
  6. Gehaktballen
  7. Hele kip
  8. Spek, croutons en ontbijtgranen
  9. Pizza (-> accessoires nodig)
  10. Diepvriesmaaltijden (bijv. gourmetfilet, diepvrieslasagne, diepgevroren stokbrood)

Wat kost een Airfryer die geschikt is voor een gezin van 4 tot 5 personen?

Naar mijn mening moeten gezinnen zeker letten op een inhoud van minimaal 1400 g of 5 liter om het voedsel niet in verschillende fasen te hoeven bereiden. Ook vind ik het belangrijk dat de verwijderbare onderdelen na gebruik in de vaatwasser kunnen. Een merktoestel dat aan deze eisen voldoet kost rond de € 150 – € 250.